Verhuizen naar Den Haag is weer mogelijk nu de prijzen dalen en de huizen langer te koop staan. Lees hier waar je moet zijn.

Naar Den Haag verhuizen was de afgelopen jaren een lastige opgave voor veel woningzoekers. Daar is nu verandering in gekomen. In de regio Haaglanden liggen de gemeenten ‘s-Gravenhage, Leidschendam-Voorburg, Pijnacker-Nootdorp, Rijswijk, Wassenaar en Zoetermeer. Over al deze plaatsen schreven we de afgelopen maanden blogartikelen.

Lees de artikelen op onze website zodat je straks een goede keuze kunt maken naar welke gemeente je het beste kunt verhuizen. De keuze is de afgelopen maanden steeds groter geworden. In alle plaatsen zijn de huizenprijzen gedaald.

Hoe zit het nu met de prijsdalingen in de regio Den Haag?

Het gaat bij deze cijfers over de hele regio in de bovengenoemde gemeenten. Verderop kijken we specifiek welke plaatsen of wijken eruit springen. In dit artikel lichten we drie soorten huizen uit, appartementen, tussenwoningen en de vrijstaande woningen.

Het aantal transacties is ten opzichte van een jaar geleden met 9% gedaald. Met andere woorden, het aanbod is groter geworden. Huizen staan langer te koop. Een appartement en een tussenwoning staan nu een dikke maand te koop terwijl in 2021 dit 3 weken was. Een vrijstaand huis staat bijna 2 maanden te koop in plaats van een kleine maand in het 3e kwartaal 2022.

Je hebt nu dus meer keuze in het aantal huizen wat te koop staat. Het is niet zo dat je minder koop concurrenten hebt. De vraag blijft onverminderd groot. Alleen is het fijner shoppen als je meer keuze hebt.

 • Eind 2021 stonden er 538 appartementen te koop. Eind 2022 waren dat er 1.147
 • Eind 2021 stonden er 190 tussenwoningen te koop. Eind 2022 waren dat er 438
 • Eind 2021 stonden er 83 vrijstaande huizen te koop. Eind 2022 waren dat er 130

Verhuizen naar Den Haag omdat er meer aanbod is voor minder geld.

De wet van vraag en aanbod zegt dat de prijzen van goederen dalen naarmate het aanbod groter wordt. Dat blijkt nu in de Haagse regio te kloppen. Het is een feit dat er meer huizen te koop staan en het blijkt dat de afgelopen maanden de verkoopprijzen zijn gedaald.

In 2021 betaalde je in de regio Den Haag ongeveer 360 duizend euro voor een appartement. Nu is dat gedaald naar ongeveer 330 duizend euro. Dat scheelt 30 duizend euro. Daar kun je leuke dingen van doen. Een tussenhuis bracht in 2021 bijna 530 duizend euro op. Nu betaal je er 485 duizend euro voor. Een verschil van 45 duizend euro. En wat te denken van de daling van de verkoopprijzen van de vrijstaande huizen? In 2021 kostte een vrijstaande woning in de regio Den Haag dik 1,2 miljoen en nu kom je er al met een miljoen. Dat scheelt je dus 2 ton!

De huizenmarkt werkt anders dan de economische wetten van vraag en aanbod. 

Je zou namelijk denken dat het bovenstaande logisch is. Er zijn meer tussenwoningen en appartementen in de verkoop beschikbaar, er zijn net zoveel klanten voor en daarom is het logisch dat de betaalde prijs naar beneden gaat. Met andere woorden: er zijn meer producten voor net zoveel klanten dus de prijs gaat naar beneden.

Tot zover klopt het met de standaard wet van vraag en aanbod. Alleen bij het product woning is het de laatste jaren anders geweest. De klanten gingen meer voor de woning betalen dan de eigenaar er voor vroeg. Dat feit heeft nu nog steeds gevolgen voor de vraagprijs omdat de verkopers nog niet geaccepteerd hebben dat de transactieprijzen aan het dalen zijn. Dat kun je hieronder zien aan het verschil tussen de vraagprijs en de transactieprijs in 2022.

 • Vraagprijs tussenwoning 2021 € 470.000 transactieprijs 2021 € 530.000
 • Vraagprijs tussenwoning 2022 € 540.000 transactieprijs 2022 € 485.000

 

 • Vraagprijs appartement 2021 € 360.000 transactieprijs 2021 € 360.000
 • Vraagprijs appartement 2022 € 370.000 transactieprijs 2022 € 330.000

 

 • Vraagprijs vrijstaand huis 2021 € 2.000.000 transactieprijs 2021 € 1.000.000
 • Vraagprijs vrijstaand huis 2022 € 1.500.000 transactieprijs 2022 € 1.000.000

Bovenstaande bedragen zijn afgeronde bedragen aan het einde van het 4e kwartaal 2022 verzameld door de NVM en geïnterpreteerd ten behoeve van dit artikel.

Door te begrijpen wat er gebeurt kun je je voordeel doen op de huizenmarkt.

De vraagprijs voor een woning in Den Haag is onverminderd hoog. Het verschil waar je nu je voordeel mee kunt doen is dat de transactieprijzen heel snel aan het dalen zijn. Dat betekend in de praktijk dat je voor minder geld dan de verkoper vraagt de woning kunt kopen. Voor een appartement gemiddeld 7% minder, voor een tussenwoning 8% minder en voor een vrijstaande woning inmiddels 15% minder dan een jaar geleden.

Is verhuizen naar Den Haag de beste oplossing?

De bovenstaande uitleg over de cijfers van NVM makelaars gaan over de regio Haaglanden. ‘s-Gravenhage, Leidschendam-Voorburg, Pijnacker-Nootdorp, Rijswijk, Wassenaar en Zoetermeer. Zoals je in onze eerdere blogs hebt kunnen lezen verhuizen wij in een grotere regio. Daarom informeren we je ook over de omliggende gemeenten. Hoe zit het daar met de prijzen?

In Delft, Midden Delfland (Den Hoorn, Maasland en Schipluiden) en Het Westland is de transactieprijs een stuk minder rooskleurig voor de kopers. Voor de tussenwoningen is er vrijwel geen verschil met vorig jaar. De prijs voor een appartement is wel iets gedaald van 340 duizend naar 320 duizend en de vrijstaande woningen zijn zelfs duurder geworden.

De transactieprijzen in het groot-Rijnmond gebied waar onder andere Rotterdam, Schiedam en Vlaardingen uit onze eerdere blog onder vallen zijn de prijzen ook niet indrukwekkend gedaald. Ongeveer een kwart zoveel als de prijzen die in de regio Den Haag zijn gedaald. Grofweg 2% lager tegen een daling van 8% in Den Haag.

Den Haag komt er dus in de regio het beste vanaf. Je kunt het beste naar een bestaande woning in de regio Haaglanden zoeken. Omdat nieuwbouwprijzen niet zijn gedaald samen met de transactieprijzen van bestaande woningen blijven die woningen relatief duur om nu te kopen. Dat komt omdat het bouwen van nieuwbouwwoningen nu duur is vanwege de hoge grondstofprijzen.

Verhuizen naar Den Haag is op dit moment een goed idee. 

De transactieprijzen zijn flink gedaald de afgelopen maanden. De vraagprijs is nog wel hoog maar door je goed in te lezen over de feiten van de huizenmarkt op bijvoorbeeld de website van de NVM of het CBS weet je beter. Je onderhandelingspositie is nu beter dan ooit. We hebben een aantal blogs voor je op een rij gezet om te oriënteren waar jij in Den Haag zou willen wonen.

 1. Wonen aan de kust van Den Haag. Over Haagse wijken die direct aan de Noordzee, het strand of de duinen liggen.
 2. 7 nieuwbouwprojecten in Den Haag om nu naar te verhuizen. Als je toch graag naar een nieuwbouwhuis wilt verhuizen is dit een mooi startpunt in je zoektocht.
 3. De beste bedrijfshuisvesting in Den Haag vind je hier. Voor iedereen die niet alleen zelf maar ook zijn of haar bedrijf wil verhuizen naar Den Haag.
 4. Verhuisbedrijf Verhuisbedrijf Gordijn kijkt naar het noorden. Over de plaatsen Wassenaar, Voorschoten en Leidschendam.
 5. De beste wijk voor jonge gezinnen in Den Haag. Naar welke wijk moet je zeker kijken als je met een jong gezin gaat verhuizen naar Den Haag?
 6. Verhuisbedrijf Den Haag met verhuistips over Zoetermeer.

Ga onze website bekijken en lees je in over de huizenmarkt in Den Haag. Wij zijn een op en top verhuisbedrijf uit Den Haag. We kennen alle ins en outs en delen die graag met je. Niet alleen kennen we de regio van haver tot gort. Maar tips over verhuizen staan ook tot je beschikking. Zowel particulier als zakelijk ondersteunen we je met jouw verhuizing. 

Bel ons direct voor advies of een antwoord op je vragen. Vraag snel om een offerte of maak een afspraak zodat we bij je langs kunnen komen.

Geschreven door Michel Kleinjan

Privacy Preference Center