In deze blog lees je over verhuizen naar Den Haag met jonge kinderen. Wat zijn de beste wijken voor jonge gezinnen voor sport, spelen, opvang en school?

De ideale mix bestaat uit een wijk zonder auto’s met sportvelden de perfecte basisschool en flexibele opvang.

De perfecte basisschool bestaat niet in Den Haag. Wel kunnen veel soorten basisscholen een goede keuze zijn. Totaal telt Den Haag maar liefst 167 basisscholen. Sporten kunnen de kids ook in Den Haag. 

Er zijn 25 soorten sport die actief worden aangeboden en beoefend binnen de gemeente Den Haag. Binnen dat enorme sport aanbod zijn er 22 aanbieders specifiek gericht op kleine kinderen van peuters tot kleuters. Misschien wel de belangrijkste sport zwemmen kunnen de kinderen bij 36 aanbieders leren.

In Den Haag zijn ongeveer 400 verschillende kinderopvangvoorzieningen. Van kinderdagverblijf tot buitenschoolse opvang en gastouderopvang. Op deze website van de overheid is een makkelijke tool die helpt de juiste voor jouw kids te vinden.

Buitenspelen in een grote stad in niet vanzelfsprekend. In Den Haag kijken ze daar anders tegenaan. Er zijn meer dan 500 locaties speciaal ingericht voor de kinderen om veilig buiten te kunnen spelen. Deze kaart geeft daar een mooi overzicht van.

Daar woon ik, hier wonen wij.

Maar wat zijn nu de ideale wijken voor jonge gezinnen om naartoe te verhuizen? Om die wijken te selecteren moet je begrijpen waar de nieuwe gezinnen naar op zoek zijn. De afgelopen jaren was er het gerucht dat iedereen weer op het platteland wilde wonen vanwege de pandemie. Dat gerucht is inmiddels verstomt.

Om onze keuzes van de beste wijken voor jonge gezinnen te onderbouwen en begrijpen lazen we: “Daar woon ik, hier wonen wij.” Een boek van Peter Camp geschreven in opdracht van de gemeente Den Haag. Bestemd voor iedereen die belang heeft bij het realiseren van woningen voor stedelijke gezinnen. ISBN 978-90-807903-0-8

In het gedeelte “kindvriendelijke omgeving” is te lezen dat een aangename leefomgeving voor het kind op de stoep begint. Zowel binnenshuis als in de woonomgeving zijn er factoren die bepalen of de stadsomgeving kindvriendelijk is. In het boek wordt daar diep op ingegaan.

Hieronder 3 factoren die wij gebruiken in onze keuzes voor de beste wijken.

De kindvriendelijke woonomgeving 

Brede stoepen, autoluwe straat 

Basisschool en kinderopvang op korte afstand 

Groen en spelen binnen zichtafstand van de ouders 

Het kindvriendelijke appartement 

Woonoppervlakte minimaal 90 m2 

Voor elk kind een eigen slaapkamer; zeker voor tieners 

Een woning waar weinig geluidsoverlast wordt ervaren

Een kindvriendelijk gebouw 

Een omvang van maximaal enkele tientallen woningen 

Een gemeenschappelijke binnentuin of binnenspeelplaats is voor gezinnen met jonge kinderen wenselijk en/ of speelplekken buiten, ontworpen om te spelen. 

Kinderen willen geen drukke wegen oversteken om naar de speelplekken te komen.

Verhuizen naar Den Haag en niet meer weggaan.

Den Haag FM publiceerde in 2019 een interpretatie van verhuiscijfers van het CBS. Slechts zes procent van de Haagse gezinnen met kinderen onder de vier jaar verhuist naar een andere woonplaats. De belangrijkste redenen om te verhuizen zijn de kleine woning en het ontbreken van een tuin.

Naar welke wijk moet je kijken als je naar Den Haag wilt verhuizen?

De scholen.

De meeste basisscholen liggen in de wijken Transvaalkwartier en de Schilderswijk: 16 in totaal. Vlak daarbij in de Stationsbuurt vind je nog eens 6 basisscholen. In de Vogelwijk en de Bomenbuurt zijn ook veel basisscholen te vinden. Inclusief de kleinere wijken eromheen heb je keuze uit zeker 12 scholen. Rondom het Statenkwartier zijn meer dan 11 basisscholen gevestigd. Meer aan de rand van de stad zijn de meeste basisscholen gevestigd rond de wijken Morgenstond, Escamp en Bouwlust tegen het Westland aan.

De kinderopvang.

Nu we de wijken met de meeste basisscholen hebben gefilterd voegen we daar nu de locaties voor de kinderopvang bij. We noteren hieronder in willekeurige volgorde de wijken met de meeste basisschool dichtheid met daarachter de concentratie van diverse soorten kinderopvang.

 1. Transvaalkwartier en de Schilderswijk kan rekenen op meer dan 72 verschillende geregistreerde kinderopvangvoorzieningen.
 2. De Stationsbuurt heeft ongeveer 20 voorzieningen voor de kinderopvang geregistreerd.
 3. De Vogelwijk is voorzien van 10 geregistreerde kinderopvangvoorzieningen.
 4. In de Bomenbuurt heb je de keuze uit 8 verschillende opties voor de kinderopvang.
 5. Het Statenkwartier is goed voorzien met maar liefst 27 geregistreerde mogelijkheden om kinderen op te vangen.
 6. De wijken Morgenstond en Bouwlust met Escamp meegerekend hebben samen meer dan 80 verschillende kinderopvangvoorzieningen die zijn geregistreerd bij het landelijk register kinderopvang.

Verhuizen naar Den Haag om lekker buiten te spelen.

In Den Haag zijn er meer dan 500 locaties speciaal ingericht voor spelende kinderen. De gemeente heeft daar een zeer goede interactieve kaart van gemaakt. Dat maakt het gemakkelijk een geschikte speelplek te vinden. In de stad zijn ook 2 organisaties die kinderen voorzien van spelmaterialen als de basisscholen zijn gesloten: Stichting Haagse Hopjes Transvaal en Servicepunt XL

Wijken waar op de kaart minder speellocaties zijn te vinden zijn, de Vogelwijk, de Bomenbuurt en het Statenkwartier. Voor de andere wijken uit onze selectie kun je zeggen dat elke wijk verschillende mogelijkheden heeft op goed verspreide locaties. De bereikbaarheid van de speellocatie is natuurlijk afhankelijk van je toekomstige adres.

Sportstad Den Haag is een must om naartoe te verhuizen voor sportende gezinnen.

Den Haag is een echte sportstad. Er zijn ongelooflijk veel mogelijkheden om te sporten. In dit blog artikel op onze website lees je daar alles over. Om een keuze te maken welke wijk nu de beste is om met sportende kinderen te gaan wonen hebben we gekeken naar de populairste sporten. Waar kun je die het beste beoefenen en waar zijn de meeste aanbieders?

 1. Racketsporten worden vooral beoefend in de wijken Vogelbuurt en Bomenbuurt met 6 aanbieders en Bouwlust en Morgenstond met 10 aanbieders.
 2. Balsporten worden het meest aangeboden in en rond de wijken Bouwlust en Morgenstond. Zeker 20 verschillende aanbieders staan er klaar voor jong en oud. Een goede tweede optie is de Vogelwijk en de Bomenbuurt met zeker 16 aanbieders.
 3. Voor peutergym kan je het beste terecht in de wijken Bouwlust en Morgenstond met 4 aanbieders of in het Statenkwartier met 3 mogelijkheden voor peutergym.
 4. De grootste concentratie met mogelijkheden voor diverse vechtsporten vind je rond de Schilderswijk met 13 verschillende aanbieders. Een goede tweede is de Vogelwijk met 7 aanbieders.
 5. Leren zwemmen doe je het gemakkelijkst rond het Statenkwartier of in de Schilderswijk met elk met 5 aanbieders.

Voordat we de keuze maken welke wijk de beste is.

Het is duidelijk dat de ideale woonomgeving niet bestaat. Er zijn altijd compromissen die je maakt bij de keuze in welke wijk je met je kinderen gaat wonen. We hebben nog een paar dingen die we graag delen als het gaat om de keuze voor de kinderen.

De locaties waar stadskinderen buitenspelen blijkt verdeeld de over de groepen sociale minima, sociale stijgers en welgestelden. Kinderen in de categorie sociale stijgers maken gebruik van de openbare ruimte. Welgestelden kinderen gebruiken commerciële speelruimtes van bijvoorbeeld een restaurant of plek waar de ouders op de laptop kunnen werken. Kinderen in de categorie sociale minima spelen het minst buiten.

De stoep is de plek waar een leefbare, aangename stad begint. Een onmisbare overgangszone tussen de privacy van thuis en de openbaarheid van de straat. In straten waar bewoners buiten op de bankjes zitten, neemt de leefkwaliteit toe. Het gevoel dat de straat een beetje van jou is, bevordert de sociale cohesie en het buurtgevoel.

Verhuizen naar Den Haag. De beste wijk voor jonge gezinnen.

We verhuizen veel gezinnen en bedrijven in en uit Den Haag. Alle Haagse wijken hebben hun voordelen maar zeker ook hun nadelen. In dit artikel hebben we een aantal wijken uitgekozen die als beste uit de bus komen voor gezinnen met jonge kinderen.

 1. De wijken Bouwlust en Morgenstond staat bij ons op nummer 1. De wijk heeft betaalbare woningen en ligt op een goed bereikbare locatie voor zowel eigen vervoer als openbaar vervoer. Daarnaast is de concentratie van verschillende basisscholen zeer groot. De kinderopvangvoorzieningen zijn er ruim voorzien. Met een groot sportaanbod en de vele groenvoorzieningen heeft het onze voorkeur.
 2. De Vogelwijk en Bomenbuurt staat op 2. Een groot pluspunt is de directe aanwezigheid van de duinen en de zee. Het is moeilijk om er een betaalbare woning te vinden. De ruime opzet van vooral de Vogelwijk spreekt natuurlijk tot de verbeelding van elke ouder.
 3. Het Statenkwartier is een trotse derde in onze lijst. De kracht van de wijk is ook zijn kruis. De kleine straten en de echte oude stadswijk heeft veel charmes die kinderen aanspreekt zoals spelen op de stoepen van de sjieke lanen. Door de ligging is de bereikbaarheid met eigen vervoer een stuk minder.
 4. Transvaal, de Schilderswijk en de Stationsbuurt staat bij ons op de vierde plek. Omdat het wijken zijn die midden in de drukke stadse omgeving liggen. Het nadeel is dan de beperkte buitenruimte voor de kinderen.

Kijken naar woningen en dan verhuizen naar Den Haag.

Verhuizen is een ingrijpende gebeurtenis. Zeker als je dat met jonge kinderen gaat doen. Maar verhuizen naar Den Haag lijkt dan wel een goede keuze te zijn. Alleen al omdat jonge gezinnen die eenmaal in Den Haag wonen niet snel meer ergens anders naartoe gaan verhuizen.

Omdat die ingrijpende gebeurtenis al genoeg sores met zich meebrengt bel je natuurlijk gewoon Verhuisbedrijf Gordijn. Wij zijn specialisten en het beste verhuisbedrijf uit Den Haag. Juist ook vooraf aan je verhuizing kunnen we je al blij maken met het ontzorgen van die mooie gebeurtenis. We helpen je genieten van je verhuizing naar die mooie stad achter de duinen!

Geschreven door Michel Kleinjan

Privacy Preference Center