Verhuisbedrijf Verhuisbedrijf Gordijn over Wassenaar, Voorschoten en Leidschendam. In dit artikel belichten we wonen in steden ten noorden van de stad.

Wassenaar, Voorschoten en Leidschendam.

Den Haag heeft in drie windrichtingen buren. In het zuiden de plaatsen die in het Westland liggen. Alles over deze steden en dorpen lees je in dit artikel uit oktober. In het oosten ligt Rotterdam met de omringende gemeenten. In het noorden zijn de plaatsen Wassenaar, Voorschoten en Leidschendam de belangrijkste gemeenten. Delft en Leiden beschreven we al in een ander artikel.

Nu gaan we het hebben over 3 plaatsen die allemaal dicht bij Den Haag liggen. We verhuizen regelmatig particulieren en bedrijven naar deze mooie gemeenten met elk hun eigen karakter.

In dit artikel kijken we naar de meest belangrijke kenmerken als bereikbaarheid en sfeer. Met welk budget kun je er terecht? Wat is er te doen in je vrije tijd en waar is groen in de gemeente?

Wassenaar.

Voor een verhuisbedrijf is de gemeente Wassenaar met totaal 12.262 woningen niet heel groot. Dat is vaak een groot voordeel voor wie naar Wassenaar gaat verhuizen. Een kleine gemeente op een idyllische locatie. In Wassenaar is 25% van de woningen bestemd voor sociale verhuur. 16% wordt particulier verhuurd en meer dan de helft blijft dus over als koop woning. 60% van de woningen zijn gebouwd tussen 1906 en 1960.

Opvallend is het lage aantal woningen met een energielabel A ten opzichte van het landelijk gemiddelde. In Wassenaar is 23% van het totaal aantal woningen bestempeld met een A label terwijl het Nederlands gemiddelde op 30% ligt. Terwijl de gemiddelde koopsom van een woning in Wassenaar dik twee maal zoveel is dan het huidige gemiddelde van 443 duizend euro in Nederland.

Wat maakt Wassenaar zo aantrekkelijk?

Wassenaar is een paradijs voor buiten liefhebbers. Natuurlijk is het duingebied en het strand een uniek onderdeel van de natuur in Wassenaar. Neem bijvoorbeeld de 8 kilometer lange kustlijn om te surfen. Je kunt er ook catamaran zeilen of kajakken. Het strand is tussen 15 september en 15 mei, dat is 8 maanden per jaar, toegankelijk met je hond of je paard. 

De gemeente laat de kust beoordelen om elk jaar te voldoen aan de Quality Coast richtlijnen. Een organisatie die helpt kustgemeenten een duurzaam beleid te voeren.

Ga je liever fietsen in je vrije tijd? Rondom het dorp zijn dik 10 routes beschikbaar die de moeite waard zijn. Ze variëren van landgoederen route tot de Engelandvaarders route met leuke weetjes en bezienswaardigheden.

De landgoederen zijn natuurlijk geliefde locaties om te bewonderen. De wandelroutes rond het dorp voeren langs de vele buitenplaatsen, villa’s en boerderijen. Het nationaal park Hollandse Duinen is de parel van de Wassenaarse natuur.

Museum Voorlinden is een voorbeeld van de sfeer in Wassenaar. Voorlinden is een oase van rust in de drukke Randstad, waar je je kunt verwonderen en laten verrassen. Ze presenteren er hedendaagse kunst in het gebouw en daarbuiten. Sluit bijvoorbeeld je wandeling af met een bezoek en iets te eten in hun restaurant.

Voorschoten.

Op de 7e plaats van de woongenot vergelijkingslijst van Elsevier staat in 2020 Voorschoten. Nog wel achter villa dorpen als Bloemendaal en Wassenaar. Maar toch. Blijkbaar heeft Voorschoten een speciale mix die het woongenot tot grote hoogte laat stijgen. Het opinieblad vergelijkt 355 Nederlandse gemeenten al sinds 1997 met elkaar.

Gekeken wordt daarbij naar factoren als de aanwezigheid van goede onderwijsinstellingen, winkels, sportvoorzieningen, natuur, ziekenhuizen en ook het sociale klimaat telt. ’Gaan mensen een beetje prettig met elkaar om’, zo verwoordt Elsevier die laatste categorie. En dat ging in 2020 in Voorschoten dus behoorlijk goed.

Het Fortuyn van Voorschoten.

Verhuisbedrijf Verhuisbedrijf Gordijn kan goed uit de voeten in deze lommerrijke nieuwbouwwijk. We verhuizen duurzaam met CNG vrachtwagens, gebruiken milieuvriendelijke verpakkingen en laten geen troep achter in zo’n mooie wijk. Ook de verhuizers bij Verhuisbedrijf Gordijn gaan prettig met u en elkaar om wat in Voorschoten dus heel normaal is. Deze wijk verdient wat meer toelichting.

Het is een toekomstbestendige wijk. Dat zie je door de hoeveelheid groen die in de straten staat. Bomen en heggen, bloemen en bijen. Er is een uitgebreid netwerk van ‘wadi’s’ aangelegd om overtollig water te managen. Afvoeren en infiltreren gegarandeerd droge voeten na een wolkbreuk. De wijk is kindvriendelijk ontworpen met speelplaatsen en autoluwe zones.

Dit nieuwbouw project kan je strategische woonomgeving worden. Binnen een kwartier ben je op de fiets in het centrum van Leiden. Met het openbaar vervoer zit je zo in Wassenaar aan het strand of in het centrum van Den Haag. Je woont in een klassiek vormgegeven woning met erkers en prieeltjes. Bijna oud Haags zou ik zeggen.

Het mooie is dat er nu nog enkele woningen te koop zijn voor iemand met een ruim budget.

Voorschoten heeft ruim 25 duizend inwoners. In de gemeente is veel ruimte voor groen gemaakt. De Duivenvoordecorridor maakt deel uit van de ecologische hoofdstructuur van Nederland. De Duivenvoordecorridor verbindt de polders van het Groene Hart met de duinen, het strand en de zee. Aan de noordelijke kant wordt het gebied begrensd door de spoorlijn Leiden-Den Haag.

Leidschendam ligt ingeklemd tussen Den Haag, Wassenaar en Zoetermeer.

In 2022 wonen iets meer dan 34 duizend mensen in ruim 16 duizend woningen Leidschendam. Iets meer dan de helft van die woningen zijn koopwoningen. De andere helft bestaat voor ruim 30% uit sociale huurwoningen en de rest zijn particulier verhuurde woningen. De gemiddelde WOZ waarde in Leidschendam is net iets meer dan 300 duizend euro.

Bijna 20 duizend mensen in de gemeente zijn ouder dan 45 jaar tegen iets meer dan 15 duizend mensen die jonger zijn dan 45 jaar.  Wat leuk kan is om om te weten is dat bijna de helft van de inwoners ongehuwd is. Hoe dat precies zit lees je hier.

Duurzaam Leidschendam.

Voor alle inwoners in Leidschendam die willen verduurzamen is er de EC-LV Energy Common Leidschendam-Voorburg. EC-LV is opgericht om bij te dragen aan een klimaatbestendige, leefbare gemeente. Met betaalbare, groene energie voor iedereen. Ze zijn er voor iedereen die duurzame energie wil gebruiken. Je kunt onafhankelijk advies over verduurzaming van je huis krijgen.

Wonen in een appartement met A++ label kan in het Triadome complex. De bouw moet nog beginnen en je hebt nu alle keuze welk appartement voor jou geschikt is. De prijzen variëren tussen de 365 duizend en meer dan 2 miljoen euro. Totaal zijn er 86 bouwnummers beschikbaar waarvan een deel uitkijkt over het water de Vliet.

Een andere bijzondere woonlocatie is het historisch landgoed Voorlei. Een oud landgoed tussen Leidschendam en Voorschoten wat aansluit op de historische landgoederenzone. Een bosrijke omgeving tussen de Vliet en de duinen waar de welgestelden in de zeven- en achttiende eeuw hun buitenplaatsen betrokken.

Het gebied beslaat zo’n 30 hectaren waarvan 90% groen blijft zonder bebouwing. Een van de opties is om in het Carré te gaan wonen. Woningen rondom pleintjes, in groene hofjes, steegjes en straatjes met geveltuinen. Het Carré moet een klein dorp worden waar iedereen elkaar kent. In het Carré komen circa 140 woningen in verschillende types en prijsklassen.

Internationaal wonen in de Haagse regio.

Den Haag is een internationale stad. Grote spelers op het gebied van justitie en veiligheid hebben er hun kantoren. Evenals internationale energiebedrijven en natuurlijk de regeringsvertegenwoordigers vanuit de hele wereld. Het kan dus heel goed dat je naast een gezin uit een ander land gaat wonen.

De organisatie The Hague International Centre is de organisatie waar expats en internationale werknemers en vertegenwoordigers van landen zich kunnen informeren over wonen in de regio Den Haag. Voor jou als Nederlander heeft de organisatie toch ook een waardevolle kijk op huisvesting en woongenot in deze regio. Bezoek de website voor een andere belichting op woongenot in de regio Haaglanden.

Waarom zou je naar de regio Haaglanden willen verhuizen?

Deze regio is met een mooi woord kosmopolitisch te noemen. Dat wil zeggen dat het leven in Haaglanden een gevoel van verbondenheid met mensen geeft. Juist omdat er zoveel internationale organisaties bijeenkomen. Het is groter dan een nationale of regionale identiteit. Beter gezegd, het is eenvoudig om je hier een wereldburger te voelen.

De kleinere gemeenten rondom Den Haag bieden unieke kansen om rustig te wonen waarmee je zowel kunt genieten van oud Hollandse landschappen als de ‘Big City’. De polders met de duinen en de zee zijn hier nooit ver weg. In de grote stad achter de duinen is altijd iets te doen. Bel het verhuisbedrijf uit Den Haag. Wij helpen je verhuizen naar deze mooie steden.

Geschreven door Michel Kleinjan

Privacy Preference Center